Lokale honing tegen hooikoorts klachten

Posted on

Tussen de stortbuien door heb ik kriebel in mijn neus, oren, ogen, gehemelte…zo ongeveer alle locaties in mijn lichaam waar pollen in contact met mijn slijmvliezen kunnen komen. Als het regent worden pollen uit de lucht gespoeld, en dan keert de rust terug in mijn lijf.
Behalve de kriebel hoort ook niezen, tranende ogen en (lichte) benauwdheid bij hooikoorts. Het gebeurt me vaker deze weken dat ik veelvuldig achter elkaar nies. Tijdens het spreekuur afgelopen week zag ik een boer (en imker bleek later) wiens verhaal ik onderbrak vanwege een niesbui. Toen ik me excuseerde, zei hij: ‘Last van hooikoorts?’ Ik antwoordde bevestigend, waarop hij me antwoordde: ‘Je gebruikt zeker geen lokale honing’. Ik keek hem vragend aan. ‘Jullie artsen’, ging hij verder, ‘leren alleen maar over hoe aandoeningen behandeld kunnen worden met medicatie, terwijl de natuur zoveel te bieden heeft!’ Hoewel wat gechargeerd, had hij een punt. De natuur heeft inderdaad in veel gevallen een oplossing. De boer legde me uit dat er stuifmeel (=pollen) in honing zit waardoor je je lichaam op een natuurlijke manier kan laten wennen aan de lokale boom- en graspollen. Hij adviseerde me dagelijks een theelepeltje lokale honing te nemen. Het proces dat hij beschrijft lijkt op desensibilisatie; een behandeling waarbij allergenen, in dit geval pollen, in steeds hogere concentraties worden toegediend. Het idee is dat het lichaam steeds minder heftig reageert op de allergenen. De therapie kan enkele jaren duren en werkt voor sommige mensen heel goed, voor anderen niet. Het effect van lokale honing bij hooikoorts klachten is niet wetenschappelijk onderzocht, maar zo eenvoudig en zonder bijwerkingen – I am in!

Voor meer informatie over hooikoorts en de “reguliere” behandeling hiervan, lees hier verder.

2 Comments

  1. Raymond says:

    Wat vooral belangrijk is. Dat “natuurlijke” iname van middelen geen chemische bijwerkingen heeft. Waarmee ik wetenschappelijke geneeskunde niet (ver)oordeel

  2. Pieter says:

    Ik kan uit persoonlijke ervaring vertellen dat het werkt. Sinds ik elke dag een boterham eet die besmeerd is met lokale honing heb ik veel minder tot bijna geen last meer van hooikoorts. Alleen als het echt topdrukte in de lucht is met allerlei pollen heb ik nog last maar wel veel minder.
    Groot bijkomend voordeel is dat ik van honing niet suf wordt en dat was wel een van de bijwerkingen van de medicatie die ik van de huisarts kreeg voorgeschreven.

    Ik zou zeggen, gewoon uit proberen.

Leave a comment

Your email address will not be published.