The sauna is a poor man’s pharmacy

Posted on

Een bekend gezegde uit Finland: ‘the sauna is a poor man’s pharmacy’. Naast de gezondheidseffecten die dit gezegde impliceert, blijkt ook dat het voor bijna elke Fin mogelijk is gebruik te maken van een sauna. Voor de 5,4 miljoen inwoners van Finland zijn er ruim 3 miljoen sauna’s beschikbaar waar ze gemiddeld 1-2 keer per week heen gaan. Voor hen is de sauna een onderdeel van het huis, van de routines van alle dag. Hoe anders kijken wij als Nederlanders hiernaar. Voor de meesten van ons is sauna een luxe, een moment van ontspanning of een plek om op te warmen in de koude winterdagen.

Er zijn enkele wetenschappelijke publicaties beschikbaar waarin de gezondheidseffecten van regelmatig sauna gebruik beschreven worden. Helaas zijn deze studies methodologisch niet sterk genoeg om keiharde conclusies hieruit te trekken maar ze bieden wel een interessant perspectief. Zo is er vorig jaar in JAMA internal medicine, een gerenommeerd medisch tijdschrift, een artikel verschenen van Finse wetenschappers waarin de gegevens van een groep van 2.315 Finse mannen van 42-60 jaar geanalyseerd werden op hart- en vaatziekten. De onderzoekers volgden deze mannen gedurende gemiddeld 20 jaar waarin ze plotse hartdood of overlijden aan chronische hart- / vaatziekten als uitkomstmaat gebruikten. Uit deze studie komt naar voren dat de mannen die vaker (4-7 keer per week) de sauna bezochten, langer leefden dan de mannen die een keer per week gingen. Dit gold ook voor de tijd die per sessie doorgebracht werd in de sauna, bij voorkeur langer dan 19 minuten per keer. Verder wetenschappelijk onderzoek met bijvoorbeeld een vrouwelijke populatie en een populatie die niet gewend is aan regelmatig sauna gebruik zal bovenstaande data moeten bevestigen.

Daarnaast is het interessant om het mechanisme te begrijpen waarom frequent sauna bezoek gezonder is. Tijdens verblijf in een sauna neemt de bloedtoevoer naar de huid toe evenals de hartfrequentie waardoor het hart een vergelijkbare inspanning moet leveren als het doet tijdens een rustige duurloop of ritje op de racefiets. De gedachte is dat ook door regelmatig sauna bezoek de hartfunctie en fysieke conditie kan verbeteren. Daardoor zou frequent sauna bezoek een aanvulling kunnen zijn op een gezonde leefstijl, naast verantwoorde voeding en regelmatig sport en beweging.

Voor sporters is geen aanvullend herstellend of prestatieverhogend effect aangetoond van frequent sauna bezoek, maar een moment van ontspanning na een intensieve training blijft weldadig. Althans, zo ervaar ik dat. Concluderend lijkt het te voorbarig om te stellen dat iedereen regelmatig naar de sauna zou moeten gaan uit gezondheidsoogpunt, maar sauna bezoek is naar mijn mening niet slechts een luxe. Het is een moment van rust en ontspanning in onze drukke levens, met mogelijk meer gezondheidswinst dan nu bekend is.

Met dank aan:
Agua Spa Eindhoven

Referenties
“Why Finland loves sauna” by Mark Bosworth

Laukkanen T, Khan H, Zaccardi F, Laukkanen JA. Association between sauna bathing and fatal cardiovascular and all-cause mortality events. JAMA Intern Med. 2015;175(4):542-8

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.