Wielrennen is teamsport

Posted on

Wielrennen is teamsport. De spelers zijn verdeeld in ploegen en het resultaat wordt bepaald door tactiek, strategie en samenwerking. Individuele prestatie is van ondergeschikt belang.
Een voorbeeld hiervan is het ploegenspel van het winnende team gister tijdens Trofee Maarten Wijnants, een UCI 1.2 klassieker over twaalf rondes van tien kilometer net over de grens bij Valkenswaard. De latere winnares sprong in de derde ronde weg met enkele rensters van andere teams waarbij ze erop kon rekenen dat haar ploeggenoten het peloton in bedwang zouden houden. Uiteindelijk werden ze in de zevende ronde teruggepakt. Na verschillende demarrages wist de winnares opnieuw voor het peloton uit te blijven en uiteindelijk de wedstrijd te winnen.
Met mijn team, Swaboladies.nl, hadden we een tactiek besproken voor de start, die slechts ten dele tot uitvoering kwam door de sterke controle van de andere teams. Daarbij is het noodzakelijk om de juiste positie in het peloton te hebben om met elkaar te kunnen samenwerken. Communiceren met elkaar tijdens de koers is een ander belangrijk punt. Communiceren om elkaar aanwijzingen te geven maar zeker ook om de elkaar te motiveren. Vooraf aan de wedstrijd heerst er bij ons vaak een uitgelaten sfeer, een manier om de wedstrijdspanning te uiten. Er worden grapjes gemaakt, muziek gedraaid en meegezongen. Een goede sfeer draagt voor mij bij aan mijn prestatie. Achteraf bespreken we wat er goed ging en wat er beter kan. Zodat we elke koers beter worden, onszelf meer kunnen laten zien en soms het podium mogen beklimmen.

  • Share

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.