Zadelpijn

Posted on

Zadelpijn
Als je het woord ‘zadelpijn’ googled dan levert dat circa 159.000 hits op. Kijkend naar de ‘afbeeldingen’ bij deze hits dan zie ik voornamelijk reclame voor verschillende type zadels, afbeeldingen van zadeldrukmetingen, verwijzingen naar het boek ‘Zadelpijn en ander damesleed’ en een reclame voor Sloggi-onderbroeken (?). De anatomische variaties van het zitvlak die kunnen ontstaan dankzij vele uren in het zadel blijven ons bespaard.

Zadelpijn is een veelvoorkomend probleem bij fietsers ongeacht het niveau. Kleine wondjes kunnen gaan ontsteken en voor groot ongemak zorgen; de verwijzing ‘derde bal’ spreekt tot de verbeelding. Maar ook doofheid of tintelingen van de genitaliën kan ontzettend vervelend zijn. Alleen wanneer de wedstrijd over kasseienstroken gaat, heb ik wel eens last van een tintelend zitvlak. Bij mij verdwijnt dit zodra we de kasseienstroken gehad hebben, maar er zijn mensen die tot een week na het ontstaan van deze klachten hier nog last van hebben.

Elke renster heeft wel eens een geïrriteerde huid van het zitvlak na een wielrentraining / wedstrijden. Met name na meerdere lange etappes in bijvoorbeeld een etappekoers. Het is dan ook zaak het zitvlak goed te verzorgen tijdens en na het fietsen. Tijdens wielrennen gebruik ik zinkzalf omdat dit gedurende alle omstandigheden goed op de huid blijft zitten en zodoende de huid continue beschermt. Na een training/wedstrijd volstaat een neutrale zalf. Ook het regelmatig vervangen van de wielrenbroek helpt om zadelpijn te voorkomen.

Toen alle bovenstaande maatregelen niet hielpen kwam ik tijdens een zadeldrukmeting erachter dat mijn toenmalige zadel te smal was voor mijn brede-vrouwen-bekken. Tijdens wielrennen bleken mijn zitbotjes niet op het zadel te drukken maar er langs schampen. Een breder zadel zat als een comfortabele fauteuil. Het nieuwe zadel bleek ook de oplossing tegen het feit dat ik niet stil op het zadel kon zitten tijdens wielrennen. In het dames peloton herkende men mij direct hieraan.
Behalve een ander zadel of een nieuwe wielerbroek kan ook de fietspositie van invloed zijn op het ontstaan van zadelpijn. Hierin kan de sportarts u adviseren.

Meer informatie:
SMC SportMax – CPC bibliotheek – zadelpijn

Andere blogs voor NTFU Fietsvrouwen

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.