‘Blijf deel van je kudde’

Posted on

Criteriums zijn korte races van circa zestig tot zeventig kilometer, beter bekend als de ‘rondjes rond de kerk’. Een ronde van ruim een kilometer met zoveel mogelijk bochten wordt achtereenvolgens tientallen keren verreden, en om de spanning en sensatie te verhogen zijn er onderweg tussensprints en leidersprijzen te verdienen. De saaiheid van herhaaldelijk dezelfde ronde koersen lijkt de voornaamste uitdaging, maar voor mij zijn dat absoluut de scherpe bochten, chicanes en het continue-afremmen-en-weer-aanzetten.
Een gedegen voorbereiding op het echte koersen: de klassiekers. Tyler Hamilton beschrijft een klassieker in zijn boek als: ‘one-day supertough northern European races’. De lengte varieert van tachtig tot honderddertig kilometer. Er zijn minder bochten maar gelukkig zorgen de open vlaktes met wind (Ronostrand / Kerspelen), steile klimmetjes (Gooik), klinkertjes (Ronostrand) voor nieuwe uitdagingen. Als je voorin in het peloton zit en blijft, doen deze uitdagingen je niet zoveel maar om daar te komen, dat is voor mij nog de voornaamste uitdaging. Iedereen wil voorin en verdedigt deze plek met hand en tand. Een combinatie van stuurmanskunst, overzicht, Momentum en lef is het recept. Beleefdheid is mijn ondergang.

De aanloop naar de Ronde van de Kerspelen vandaag verliep bijzonder. Een ploeggenote had een hotel voor ons geboekt in Oosterwolde met als doel goede nachtrust voor deze koers die al om kwart over negen van start zou gaan. Ironisch genoeg blijkt recht voor het hotel een kermis in volle gang te zijn met een Friese versie van carnavalsmuziek die de avond opluisterde tot in de kleine uurtjes. WC-papier in je oren blijkt een goed alternatief voor ‘HerrieStoppers’. Ik heb heerlijk geslapen.
Na een vroeg ontbijt vertrokken we naar ‘Droegeham’, alwaar de auto ermee ophield. Supersnelle service van de Wegenwacht en een nieuwe accu verder sta ik toch netjes om kwart over negen aan de start, echter minder warm gereden dan anders. De koers zelf verloopt vergelijkbaar als eerdere: enkele bochten verder waai ik eraf. Het devies van een vriend lijkt zo simpel: ‘Blijf deel van je kudde’, maar de weg erheen is lang.

  • Share

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.