De Nordic Hamstring Curl

Posted on

Tijdens het wetenschappelijk jaarcongres van de Vereniging voor Sportgeneeskunde vorig jaar liet Nick van der Horst, onderzoeker bij het UMC Utrecht, de eerste veelbelovende data zien van zijn wetenschappelijk onderzoek naar de preventie van hamstringblessures bij ruim 600 amateur voetballers. Door de ‘Nordic Hamstring Curl’, een speciale krachtoefening voor de hamstring, uit te voeren na de voetbaltraining wordt de hamstring zodanig versterkt dat hij weerbaarder wordt tegen blessures. In de loop van dit jaar werd steeds duidelijker hoe groot het effect van deze oefening is: het aantal hamstring blessures bij de voetballers die deze oefening wel uitvoerden was drie keer lager in vergelijking met de groep voetballers die deze oefening niet uitvoerden na hun training.
Vanwege de start van het nieuwe seizoen voor veel amateur voetballers is ervoor gekozen deze gegevens nu al naar buiten te brengen. De media reageerde gretig: na een overzichtsartikel in de Volkskrant gisterochtend meldde de NOS (radio) en NOS op 3 (TV) zich ‘s middags op onze afdeling in het UMC Utrecht. Ze wilden de Nordic Hamstring Curl zelf ervaren. En terwijl Professor Backx, hoogleraar klinische sportgeneeskunde, hen door de oefening begeleidde, was aan mij de functie van ‘trainingsmaatje’, degene die de enkels fixeert. Beide journalisten wilden niet onderdoen voor elkaar, op Twitter ontstond zelfs een battle tussen beiden: wie heeft de oefening het best uitgevoerd? Ik ben benieuwd hoe ze zich vanochtend voelen. Een ding is duidelijk: een eenvoudige oefening met een grote impact, in elk geval voor de sporters die een risico lopen op een hamstringblessure zoals voetballers, hockeyers, tennissers, hardlopers en dansers.

‘Krachtoefening vermindert blessures hamstring bij amateur voetballer’, Volkskrant, door John Volkers 06-08-2014
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3713962/2014/08/06/Krachtoefening-vermindert-blessures-hamstring-bij-amateurvoetballer.dhtml

Dit onderzoek werd mogelijk door een samenwerkingsverband tussen de afdeling Sportgeneeskunde van het UMC Utrecht en de KNVB.
‘Oefening vermindert hamstring blessures bij voetballers’
http://home.knvb.nl/nieuws/oefening-vermindert-hamstringblessures-bij-voetballers/

IMG_1870.JPG

  • Share

1 Comments

  1. Raymond Tieland says:

    Ik heb als verzorger van Fc Breukelen met de selectie ook deelgenomen aan dit onderzoek. Wij deden als onderzoek groep deze oefening niet. Gedurende één jaar jan- dec heb en we alle trainingen en wedstrijden bijgehouden wie en wat voor blessures er zijn geweest. Ik ben als verzorger heel blij met dit onderzoek waar uit blijkt dat deze oefening echt effect heeft.

Leave a comment

Your email address will not be published.