De wetenschap gediend

Posted on

Een memorabel moment was het toen ik gisteren mijn manuscript opstuurde naar Circulation, een hoogstaand wetenschappelijk vaktijdschrift. Elf maanden lang heb ik in mijn vrije tijd elk moment benut:als ik thuis kwam na een dag werken, terwijl ik herstelde van een training of wedstrijd, dan schreef ik aan mijn artikel. Het onderzoek gaat over sporters met een ICD, een Implantable Cardioverter Defibrillator. Een kastje iets groter dan een pacemaker dat onder je borstspier geïmplanteerd wordt en aangesloten op je hart. Een ICD registreert het hartritme en wanneer er een levensbedreigende ritmestoornis ontstaat, geeft het een schok zodat het hart weer in een normaal ritme gaat kloppen. Op deze manier kan het apparaatje dus een mensenleven redden.
Op dit moment krijgen mensen met zo’n ICD het advies geen heftige inspanningen te doen, in ieder geval niet heftiger dan bijvoorbeeld biljarten of bowlen. En dat terwijl het vaak jonge mensen zijn die een ICD geïmplanteerd krijgen. Ze zijn gewend een sportief leven te leiden. De meesten geven hun sport op, enkelen niet. Deze groep mensen hebben we onderzocht: ze blijken niet vaker dan niet-sportende mensen met ICD een schok te krijgen. Dit was vorig jaar al aangetoond door een andere onderzoeksgroep, uit Amerika. Met ons onderzoek erbij is er meer bewijs om het advies voor sporters met ICD te verruimen of in ieder geval aan te passen op het individu. Wat mij betreft is de onderliggende hartziekte waarom je dit ICD nodig hebt belangrijker in het advies om wel of niet door te gaan met je sport dan het hebben van een ICD als zodanig.

Het weekend werd helemaal geslaagd toen ik tijdens de wielerronde in Oploo werd aangemoedigd door mijn man EN mijn ouders EN mijn tante. Wat een boost geeft dat als mensen om wie je geeft er staan. Elke ronde opnieuw hoorde ik hun stemmen die ik uit duizenden herken. Voor hen een eerste dameswielerkoers, voor mij de eerste keer dat ze waren.

Referentie:
Lampert R, Olshansky B, Heidbuchel H, Lawless C, Saarel E, Ackerman M, Calkins H, Estes NA, Link MS, Maron BJ, Marcus F, Scheinman M, Wilkoff BL, Zipes DP, Berul CI, Cheng A, Law I, Loomis M, Barth C, Brandt C, Dziura J, Li F, Cannom D. Safety of sports for athletes with implantable cardioverter-defibrillators: a prospective, multinational registry. Circulation. 2013;127:2021-2030

20140406-214828.jpg

  • Share

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.