Kippenvel bij 30C

Posted on

Eindelijk lekker weer; zon op je bol, shirtje-shortje-slippers aan en gaan. Nederland is blij met de lang verwachte zomer. Tegelijkertijd de waarschuwingen in de media: drink voldoende, met name tijdens inspanning, zonnebrand smeren, draag een petje etcetera.
Met al dit soort adviezen in petto sta je dan aan de start. Half uurtje warmgereden, inclusief sprintjes, maar ook voldoende rust om kerntemperatuur niet al te veel te laten stijgen vooraf. Voor ons lag een open omloop, een wedstrijd over een open parkoers van 8 x 9,3 kilometer. In praktische zin betekent dit dat je bij een te grote achterstand op de kopgroep uit koers gehad wordt zoals ook bij een klassieker.
3-2-1 START ! We rijden weg vals-plat omhoog op weg naar de eerste bochten. Geen absurd tempo, gemiddeld 39km/h, om op het rechte stuk zelfs stil te vallen tot 34km/h. Maar als we het dorp naderen, wordt er tempo gemaakt en zo denderen we dan met 48km/h Kontich (Belgie) binnen. Het gaat lekker, de tweede ronde verloopt als de eerste en zo schuif ik naar midden-voor in het peloton. Ik voel de warmte wel, ik heb mijn helm een gaatje losser gezet, slok drinken genomen, voel me verder goed.
In de derde ronde wordt er na de bocht een versnelling ingezet die ik net niet haal. Eerdere versnellingen had ik overleefd, in retrospectie geeft mijn hartslagmeter aan dat ik op zo’n moment van 28km/h naar 48km/h ga. Nu haal ik het niet, en dus moet ik die hoge snelheid vasthouden. Sneller dan anders slaat de verzuring in mijn benen toe, ik kijk op mijn hartslagmeter en zie dat mijn maximale hartslag bereikt is. Sneller kan ik op dit moment niet. Ik besluit even gas terug te nemen om te herstellen. Slokje drinken, op licht verzet hoog tempo trappen om vervolgens weer aan te zetten. Mijn hartslag herstelt niet. Peloton gaat verder met mijn verzuurde benen in de achtervolging. Kippenvel op mijn armen, ik voel koude en zo kom ik over finish van de derde ronde. Afgestapt in desillusie.

Ook koudesensatie en kippenvel, rillingen, klappertanden zijn verschijnselen die kunnen optreden na hoogintensieve inspanning in hitte. Wees alert en bereid je goed voor op de omstandigheden waarin je gaat trainen / wedstrijd aangaat. Ook goed voorbereid kan het je overkomen, durf dan uit te stappen. Je lichaam kan het op dat moment niet aan. Volgende keer beter!
Lees meer over warmte en inspanning op:
http://www.sportzorg.nl/bibliotheek/abc/warmte-en-inspanning.html#bescherm

20130709-212304.jpg

  • Share

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.