Abstract voor AHS NL Symposium: Optimalisatie van Voeding in relatie tot Sportprestatie

Posted on

Inleiding en vraagstelling

Voeding is de bron waar vanuit (sport)prestaties ontstaan. Naast slaap en rust is dit de basis voor optimale gezondheid. En dus is het belangrijk dat voeding aansluit bij de prestaties die op een dag gevraagd worden.

Spieren passen namelijk de brandstofkeuze aan op de omstandigheden: inspanningsintensiteit en de trainingsstatus. Tijdens licht- tot middelmatig intensieve inspanning wordt een ongeveer evenredige hoeveelheid van de opgeslagen koolhydraten en vetten geoxideerd om in de energiebehoefte te voorzien. Bij middelmatig tot hoge intensiteit (duur)inspanning vormen de (spier)glycogeen voorraden de belangrijkste energiebron, ondanks het feit dat de glycogeen voorraden beperkt zijn.(1)

Sportprestaties zijn trainbaar: uithoudingsvermogen, lenigheid, spierkracht, coördinatie en snelheid, maar ook ons maagdarm stelsel in relatie tot de sportprestatie is trainbaar.(2) En daarmee de brandstofkeuze bij een bepaalde inspanningsintensiteit. Door laag intensieve trainingen te combineren met koolhydraatarm dieet past de brandstofkeuze bij de gevraagd arbeid.

Als competitief wielrenster probeer ik de hoogst haalbare prestaties neer te zetten ondanks dat ik pas in 2011 begonnen ben met wielrennen en 34 uur per week werk. Met mijn sportgeneeskundige kennis ben ik mijn eigen proefpersoon. De opgedane kennis en ervaring deel ik met mijn (sport)patiënten.

Gezien bovenbeschreven inleiding vroeg ik me het af of er plaats is voor een koolhydraatarm dieet bij competitief wielrennen? Wat is het effect hiervan op mijn gezondheid en wielerprestaties?

Methode

Retrospectieve case study van april 2016 tot april 2017. De kennis in dit abstract is op basis van persoonlijke ervaring. Er is geen garantie op succes voor andere personen bij deze aanpak.

Midden in het wielerseizoen ben ik begonnen met koolhydraatarm dieet. Dit is een geleidelijk proces geweest naar steeds stricter koolhydraatarm. Alleen op hersteldagen zeer strict: 60-70% van dagelijkse calorie-intake uit vetten, op trainingsdagen gemiddeld 50% uit vetten. Dagelijkse voeding op basis van recepten uit het boek “Real Meal Revolution”.(3) Daarnaast koolhydraatarm brood van de lokale bakker. Maltex sportvoeding tijdens wedstrijden en hoog intensieve trainingen aangevuld door UP-energierepen zo nodig.

Resultaten 

Gezondheidseffecten:

Afname middelomtrek: van 75cm naar 62cm.

Gewichtsreductie: van 72kg naar 67kg.

Klinisch Laboratorium 24-02-2017: glucose (nuchter) 5,2 mmol/L, cholesterol (totaal) 5,6 mmol/L, HDL 2,6 mmol/L, LDL 2,7 mmol/L, triglyceride 0,55 mmol/L, ratio HDL/chol 2,1. Verder normaal bloedbeeld, lage infectieparameters, normale nier- en leverfunctie. Normale schildklierfunctie.

Halfjaarlijkse tandarts controle: nauwelijks tandplak.

Maag-darmstelsel:

Regelmatig obstipatie klachten na avondeten, sinds koolhydraatarm dieet niet meer.

Aanvankelijk klachten van zuurbranden met name tijdens intensieve fietstrainingen / -wedstrijden.

Na wielerwedstrijden of intensieve trainingen vaak wakker ’s nachts vanwege honger. Sinds koolhydraatarm dieet gebeurt dit niet meer.

Steeds minder koolhydraatbehoefte ook vooraf aan hoog intensieve trainingen / wedstrijden.

Prestatie-effecten:

Aerobe drempel voorheen 148/minuut, nu 163/minuut. Trainingszones uitgedrukt in wattages waren beduidend lager dan eerder. Verbeterd herstel na inspanning (subjectief).

Conclusies 

Op gezondheidsgebied uitsluitend positieve effecten. Mooi cholesterolprofiel ondanks familiaire hypercholesterolemie. Maag-darm stelsel moest aanvankelijk wennen aan koolhydraatarm dieet maar nu verbeterde functie, geen klachten.

Ook trainingszones uitgedrukt in hartslag zijn duidelijk verbeterd. Deze data zijn echter niet een-op-een te vergelijken gezien het feit dat ze verkregen zijn uit twee inspanningstesten met ademgasanalyse verricht in 2012 en 2017 met verschillende analyse apparatuur en software, volgens een verschillend protocol. Daarnaast is het effect van vijf jaar training en wedstrijdervaring op zich al een mogelijke verklaring voor de progressie, los van het effect van voeding op prestatie. Om het effect van voeding aangepast op training / wedstrijden te onderzoeken is het beter om eenduidig geprotocolleerde inspanningstesten in eenzelfde centrum uit te voeren met gedurende de onderzoeksperiode voeding / training / prestaties zoveel mogelijk vastgelegd in een protocol.

Aanbevelingen 

Optimale voeding is maatwerk en noodzakelijk voor hoogst haalbare (sport)prestaties. Periodiseren van voeding in samenspraak met trainingsschema / wedstrijdplanning is hierbij het devies. Daarmee lijkt het huidige voedingsadvies voor sporters waarbij 50% van de dagelijkse calorie-intake uit koolhydraten komt obsoleet. Juist door verhouding koolhydraat-vet intake aan te passen op de gevraagde prestatie kan de sportprestatie worden gemaximaliseerd.

Referenties 

 1. Prof. dr. L.J.C. van Loon. De menselijke motor, 2e herziene versie, 2013.
 2. Jeukendrup, A.E. Training the gut for athletes. Sports Med (2017) 47(Suppl 1): 101-110.
 3. Proudfoot J, Creed S, Noakes T. The Real Meal Revolution, 2015. Little Brown UK

AHS NL Symposium 2017 te Maastricht

6 Comments

 1. Vincent Hesselink says:

  Welke voedingsbronnen gebruik je om al dat vet binnen te krijgen?

  1. Tessa says:

   Olijfolie, Kokosvet, Ghee, avocado, Griekse yoghurt, spek, walnoten, hazelnoten, paranoten. Kortom, bronnen met voornamelijk onverzadigde vetzuren.

   1. Bernadette Wennink says:

    Hoi Tessa,

    Ik vind je een inspirerende en zeer enthousiaste dokter!
    En je ziet ik heb je website gevonden. Boek van prof. Noakes is besteld.

    Succes jij ook!

    Bernadette Wennink

    1. Tessa says:

     Dankjewel Bernadette voor het compliment!

 2. Jeroen says:

  Hoi! In de winter fiets ik in Thailand. Aardige heuvels daar! Niet op hoog niveau, gewoon voor Mn conditie en gezondheid. Na een LCHF te zijn begonnen, namen de prestaties eerst af. Precies die drie a vier weken omschakeling. Allereerst kwamen de prestaties terug en gingen ze al snel omhoog. Alle markers verbeterd, 40 kg kwijt.. ook geen plak meer op de tanden, haha. Voor mij werkt het. Wel weer wat meer koolhydraten smorgens omdat dat beter voelt. Ook beter voor de spijsvertering. Ik hoop een keer een lezing van jou online te vinden. Groet!

  1. Tessa says:

   Beste Jeroen, wat leuk om te lezen dat jij vergelijkbare ervaring hebt! Mail rond 30 september even een reminder betreffende de presentatie dan stuur ik een hand out naar je op.

Leave a comment

Your email address will not be published.