Precooling voor Mijl van Mares

Posted on

“Bij welke temperatuur besluit de KNWU eigenlijk dat een criterium niet door kan gaan?” Ik sta aan de inschrijftafel van de Mijl van Mares, een criterium over 60 kilometer in Maarheze op 2 augustus jongstleden. Op de website van de organisatie is sensationeel aangekondigd dat het kwik misschien wel stijgt naar 37C. Bij de inschrijftafel kijken ze me verbaasd aan na mijn vraag. Het is inderdaad wel warm vandaag maar hoezo kan de wedstrijd dan niet doorgaan? is wat ik lees in hun ogen.
Van de KNLTB weet ik dat de toernooi-organisatie bij een Wet Bulb Globe Temperature (WBGT), dit is een maat voor gevoelstemperatuur, van boven 28C kan besluiten de wedstrijd uit te stellen tot het koeler is. Tijdens de Australian Open afgelopen janauri is dat nog voorgekomen. Afgelopen 2 augustus was de WBGT 30C, dus geheel onterecht was mijn vraag niet.
In het reglement van de UCI lees ik dat de organisatie zorg moet dragen voor een veilige wedstrijd. De voorbeelden die daarna volgen hebben vooral te maken met de verkeerssituatie. Kennelijk is het vooralsnog niet nodig geweest om richtlijnen rondom verschillende weerscondities op te nemen in het reglement.
De organisatie was echter wel voorbereid: tijdens de koers werden sponzen doordrenkt met koud water uitgedeeld en gedurende alle ronden mochten er bidons aangegeven worden op een daartoe aangewezen strook. Daar werd dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt.
Vlak voor de race had ik mijn ondershirt doordrenkt met ijskoud water, als een vorm van precooling, om te zorgen dat mijn lichaamstemperatuur zolang mogelijk stabiel blijft. Andere methodes hiertoe zijn het dragen van een koelvest voor de wedstrijd, in koud water gedrenkte handdoeken om de nek/schouders en ‘ice slurry’ voor de race. Een systematic review van maart 2013 uit Australie toont aan dat precooling inderdaad de veiligheid van sport tijdens hitte, de door de sporter ervaren hitte en de prestatie van de sporter tijdens hitte verbetert.
Dit keer voor mij geen kippenvel tijdens de race en de wedstrijd uitgereden. Na de race zat ik tevreden in het kinderbadje langs de kant dat ik al 37 keer gezien had tijdens de rondes met, geheel tegen principes in, een flesje ijskoud bier.

Referentie:
Ross M, Abbiss C, Laursen P, Martin D, Burke L. Precooling methods and their effects on athletic performance: a systematic review and practical applications. Sports Med 2013;43(3):207-25

  • Share

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.