Wat je hart je aangeeft

Posted on

Na volop wedstrijden gereden te hebben in de maanden mei en juni was ik er even klaar mee. Het enthousiasme waarmee ik me voor iedere wedstrijd voorbereid, had plaats gemaakt voor wedstrijd-moeheid. Gelukkig stonden er genoeg andere zaken in de planning zoals verhuizing, teambegeleiding van de nationale selectie voetbal-dames onder 16 jaar en de Giro Dolimiti op de mountainbike.
Na een maand relatieve rust stond ik weer te trappelen: ik mocht van start tijdens de Erondegemse Pijl (België). Een wedstrijd over een glooiend parkoers, geen meter vlak, in een competitief deelnemers veld. Genieten en keihard werken gingen hand in hand. Deze wedstrijd kreeg ik niet cadeau, zeker niet in de stralende zon en dertig graden terwijl in Nederland de hemel zich op diverse plaatsen had geopend. Twee dagen eerder had ik mijn entree gemaakt bij de ‘A-renners’ op het clubparkoers. En hoewel ik me fris voelde de ochtend voor deze wedstrijd was mijn ochtendpols niet zo vertrouwd laag als anders. De ochtend erop wederom een verhoogde ochtendpols, en enige algehele vermoeidheid. Ik had me ingeschreven voor de (Prof) Cityronde van Tiel, maar twijfelde of ik moest gaan. Waar stond ik in de balans van belasting en belastbaarheid? Een belangrijk principe in sportgeneeskunde. Mijn ochtendpols was verhoogd al enkele dagen, maar de hartslag variabiliteit* nog prima. Ik had zin om te koersen en niet het gevoel binnenkort ziek te worden. Na overleg met trainer en ploeggenoot besloot ik dat het verantwoord was om te gaan. Met de opdracht: als het niet gaat, in je remmen knijpen. ‘Alsof ik dat ooit ga doen’, dacht ik, mezelf kennende. Toch heb ik vele rensters die ik daags tevoren in België trof dat zien doen, voor mij is dat nog een leerproces.

*= de hartslag variabiliteit is de natuurlijke variatie in hartfrequentie wanneer je deze gedurende enkele minuten meet. De hypothese is dat deze bij oplopende belasting tijdens een maximaal test uiteindelijk 0 wordt. Maar ook wanneer het lichaam tegen een infectie vecht of moet herstellen van een periode overbelasting door bijvoorbeeld verhoogde wedstrijd intensiteit. Lees verder op: http://stansvanderpoel.wordpress.com/2012/06/04/hartslag-variabiliteit-waardevol/

Herstel van een training – advies KNWU
http://sportief.knwu.nl/expertcentrum/vraaghet/393-herstelvaneentraining.html

20140804-221742-80262067.jpg

  • Share

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.